ctzscheidsrechter

 

Het gezegde “vele handen maken licht werk” spreekt voor zich lijkt mij. De vertaling luidt: “Door iets gezamenlijks op te pakken is het werk sneller klaar”. In het specifieke geval van wedstrijden fluiten, gaat het niet om sneller, maar naast de SR’s die zichzelf aanbieden voor de thuiswedstrijden (Boas, Ruud, Matthijs, Dennis, Wim en ikzelf) is er niemand die meer dan één wedstrijd hoeft te fluiten. Oftewel door het met z’n allen te doen, wordt het een fluitje van een cent (inwendig LOL)!

 

De laatste oefenwedstrijden gaan komende dagen nog afgerond worden en dan mogen we vanaf 5 september voor het “eggie” gaan spelen. Inmiddels zijn de indelingen wie wat fluit gemaakt en vind je dit op de wedstrijdpagina. Je krijgt in de mail herinneringen dat je moet fluiten ons advies is zoek je zelf nu al op in het schema en zet het in je agenda!! Kan je niet regel je zelf vervanging.

In deze speciale Corona-tijden allemaal erg bijzonder, niet alleen voor de sporters-trainers-coaches-verzorgers, maar ook hoe we daar als scheidsrechter mee omgaan. Op de website is daar al voldoende over te lezen. Voor de scheidsrechters wil ik daar aan toe voegen:

  • – Hou zoveel mogelijk afstand tot de spelers/kinderen
    • *kinderen t/m 12 jaar hoeven tot volwassenen geen 1,5 m afstand te houden
    • *kinderen van 13-18 jaar dienen wel 1,5 m afstand te houden tot volwassenen
  • – Probeer dit zoveel als mogelijk na te leven, ook al hoeven deze regels binnen de lijnen/op het veld minder strikt nageleefd te worden.
  • – Probeer bij aanvang en na de wedstrijd geen handen te schudden. De inmiddels ingeburgerde elleboog of boks volstaat ook.
  • – Zorg voor een eigen fluit, leen geen fluitjes van of aan elkaar uit.

 

Verder zijn enkele spelregels veranderd. De definitieve regels komen nog, maar HIER lees je alvast de preview!

 

In het wedstrijdprogramma zijn de aangewezen scheidsrechters opgenomen. Mochten jullie op de opgegeven data niet kunnen, het verzoek om zelf onderling te ruilen. Graag dit wel doorgeven aan mij (marijnvanderhoog@gmail.com / 06 – 25 76 11 30) en de CTZ (ctz@ijsselvogels.nl) zodat eea op de KNKV app, het overzicht op de site en de herinneringsmails kan worden aangepast. Probeer dit al snel op te pakken (het wedstrijdschema is nu al bekend!).

 

Begeleiding:
Scheidsrechters die nog niet veel ervaring hebben en behoefte aan begeleiding hebben kunnen hiervoor Matthijs Alderliesten, Stefan Rijkaart van Cappellen of mij benaderen. Wij zullen van te voren zaken met je doornemen, bijv. waar je op moet letten en hoe moet je lopen in het veld (o.a. niet in de weg lopen, maar toch dicht genoeg om overtredingen goed te kunnen zien). Tevens kan het geen kwaad (voor niemand trouwens) om nog eens de spelregels door te nemen. Zie hiervoor de KNKV website. Mocht je interesse om je verder te verdiepen in het fluiten van wedstrijden en hiervoor cursussen volgen, dan kan je ook bij ons terecht. Leuk om hierbij te benoemen is dat Boas van Voorst komend seizoen gaat starten met de cursus KNKV-scheidsrechter, waarbij hij dus ook wedstrijden buiten de vereniging zal gaan fluiten. Succes daarmee Boas.


Voor de scheidsrechters die voor het eerst fluiten, verdiep je van te voren even goed in de spelregels (via de KNKV-website). Tevens is via de CTZ of via mij een digitaal boekje te verkrijgen met tips & tricks. Wil je bij de eerste keer nog wat begeleiding, schroom niet één van ons te benaderen.

 

Overige zaken om op te letten:

  • – Zorg dat je ruim (minimaal een kwartier) van te voren aanwezig bent.
  • – Neem even de tijd om je van te voren in te lezen in de teams die spelen (zoals stand op de ranglijst/doelsaldo/etc.)
  • – Zorg voor een goed werkende fluit, stopwatch of horloge en een blaadje om de score op bij te houden. Fluiten met je telefoon in de hand, is niet de bedoeling.
  • – Draag sportkleding, bij voorkeur scheidsrechtersoutfit of zwart/donkere kleur, afwijkend van de kleur van de spelende teams.

 

Rest mij nog om iedereen succes te wensen bij het fluiten van zijn of haar wedstrijd(en).

 

Namens de CTZ,

 

 

Marijn van der Hoog

Scheidsrechteraanwijzer