spelregels

Het heeft even geduurd, maar hier zijn ze dan. Helemaal nieuw: de spelregels voor onze mooie sport. Per 1 september 2020 zijn de nieuwe spelregels van de IKF van toepassing.

In de oude versie van de spelregels werd alles tot in detail uitgeschreven en werden de uitgangspunten van de sport niet altijd helemaal gevolgd. De IKF is nu ‘van de grond af aan’ begonnen met het opnieuw opschrijven van de spelregels. De herziene spelregels zijn gebaseerd op de basis van onze sport. Geen dribbelen of loopacties met de bal, maar verplicht samenspel rondom een doel (de korf) dat vanuit 360 graden benaderbaar is. Het balbezit is beschermd en alle spelers zijn zowel aanvaller als verdediger. De regels zijn ook opgesteld vanuit de visie dat de scheidsrechter een spelleider is; de scheidsrechter maakt het mogelijk dat de spelers met elkaar kunnen wedijveren. Voor de IKF komt hier nog bij dat korfbal altijd door een gelijk aantal mannen en vrouwen wordt gespeeld.

Voor iedere speler of toeschouwer goed om eens te bekijken in een mooi format: Spelregels Korfbal 2020

Als je het vorige spelregeldocument goed in je hoofd hebt zitten, kan je ook hier de wijzigingen lezen: Spelregels 2020 – wijzigingen toegelicht.

Je vindt hierin o.a. de nieuwe regels rondom de assistent-coach, voetbal, steunbal, slaan naar de bal, het ‘zelf’ nemen van de strafworp en een toelichting bij de regel over verdedigd doelen. Aanraders!

 

En het papierwerk: de uitzonderingen voor het veldkorfbal vind je hier: Spelregels – veldkorfbal. En de wijzigingen die in Nederland gemaakt worden vind je hier: Spelregels – uitzonderingen of aanbevelingen voor wedstrijdregels. De laatste wijzigingen zijn doorgevoerd in bestuursbesluiten en gaan o.a. over het aantal toegestane mensen op de bank, de speelduur van de wedstrijd en een afwijkende man/vrouw-verhouding bij jeugdwedstrijden.