De vloek van het verleden

Zaterdag 19 januari stond de door IJsselvogels gevreesde Nieuwjaarswedstrijd op het programma. De afgelopen 3 jaar wist IJsselvogels 1 geen enkele Nieuwjaarswedstrijd te winnen. Zo verloor het eerste in 2016 van Tilburg 1 (10-13), in 2017 van Valto 1 (25-26) en in 2018 van ALO 1 (19-24). Zouden wij dit jaar dan eindelijk deze Nieuwjaarsvloek kunnen doorbreken? Op het programma stond ADOS 1 uit Hoorn, een voor ons onbekende ploeg met 7 punten uit 5 wedstrijden. Onze statistieken stonden er slechter voor: 2 gelijkspellen en 3 verloren partijen uit 5 wedstrijden, wat neerkomt op 2 punten. Na een teleurstellende nederlaag van vorige week tegen GKV 1 uit Den Haag moesten wij de draad weer zien op te pakken. De statistieken logen er namelijk niet om: er moest iets aan ons spel veranderen om punten te gaan pakken, want anders komt een mogelijke degradatie gevaarlijk dichtbij. Eva en Kim werden van vak gewisseld en we spraken af dat we meer met een vaste rebound moesten gaan spelen. Waar de tegenpartij met hun vaste rebound steeds minimaal 4 kansen per aanval wist te pakken, wisten wij steeds maar 1 of 2 kansen per aanval te pakken waardoor een enorme zuiverheid vereist was om de tegenpartij scorend bij te benen. Dit lukte vaak niet. Tot slot hebben we afgelopen week de laatste puntjes op de i gezet en voelden we ons voorbereid voor de wedstrijd. Binnenkomend in de sporthal vielen ons direct de mooie en bemoedigende spandoeken op. Fijn om de steun vanuit de jeugd te zien! Niet alleen de jeugd wist ons met het gebaar te steunen, wij voelden ons ook gesteund door de aanwezige supporters en sponsoren op de tribune (met de felbegeerde IJsselvogels-sjaaltjes). Aan sfeer ontbrak dus niets in de Zuidplas, nu was het aan ons om een gebaar terug te maken naar iedereen die was gekomen om ons te supporten. We startten de wedstrijd met een aanval met vele kansen door een sterk reboundende Lieke. Helaas verzilverden wij deze kansen nog niet, maar het gaf ons direct vertrouwen dat wij met een sterke rebound meer kansen konden nemen dan voorheen. Na vijf minuten aangevallen en strak verdedigd te hebben, wisten wij onze eerste goal van de wedstrijd te maken. Mike scoorde hierna een afstandsschot waardoor we direct 2-0 voor stonden. Echter was ADOS niet richting Moordrecht gekomen om ons de punten zomaar te geven en ze scoorden maar liefst drie keer achter elkaar waardoor we tegen een achterstand aan begonnen te kijken (2-3). Even schoot er door mijn hoofd: het zal toch niet weer zo’n Nieuwsjaarswedstrijd worden zoals wij die van de afgelopen jaren kennen? We trokken gelukkig de stand recht via een schot van Eva waarna het steeds gelijk bleef staan tot de rust (6-6). Zes goals maken in 30 minuten is natuurlijk veel te weinig, maar gelukkig wisten wij er ook maar zes door te laten mede door de sterk verdedigende Christiaan die alle steun van zijn vak kreeg. In principe stonden we weer 0-0 en konden we na wat afspraken in de rust weer opnieuw aan de wedstrijd beginnen. Of het nu het getrommel van de jongens op de tribune was of dat er iets in onze bidons was gedaan, weet ik niet, maar we begonnen de tweede helft meteen zuiver. Via goals van Mike, Kim en Christiaan achter elkaar wisten we direct een gat te slaan en de voorsprong op te eisen (9-6). De supporters werden steeds luider, fanatieker en enthousiaster waardoor we ons nog veel sterker en vooral zekerder begonnen te voelen. Na slechts 1 tegengoal maakten Mike, Kim, Eva en Christiaan de voorsprong nog groter waardoor ADOS de bui begon te zien hangen (14-7). Zij pleegden twee wissels in de hoop het tij te keren, maar IJsselvogels bleef op stoom. Ondanks enkele tegengoals waren wij niet meer te stoppen: Lieke, Anouk, Mike, Daan en Eva beslisten het laatste deel van de wedstrijd met hun goals waardoor het scorebord een eindstand van 21-10 liet zien. Eindelijk hebben we de Nieuwjaarsvloek een vloek van het verleden kunnen maken en wat voelt het goed om weer eens punten binnen te slepen met zo’n enthousiast publiek. De aanmoedigingen hebben ons echt geholpen om met name de tweede helft het heft in eigen hand te nemen en ADOS te domineren. Ook de trommelaars bedankt voor het maken van de sfeer (en het afleiden van de ADOS-heer tijdens de stippen, haha)! Volgende week spelen wij om 20:50 tegen koploper KIOS uit Nieuw-Vennep. Het is wat ver gelegen en wat laat, maar mochten jullie in de buurt zijn, zouden wij het super fijn vinden om weer aangemoedigd te worden! Misschien tot dan, Kimberley